Verdedigen met padel, hoe pak je dat aan?

Verdedigen met padel, hoe pak je dat aan?

Hoe graag we ook willen; padel draait niet alleen om aanvallen. Soms sta je als team letterlijk met de rug tegen de muur (of eigenlijk glaswand). Hoe zorg je er als team voor dat de boel achterin goed dicht staat? En, hoe neem je het initiatief weer over?

Tips & tricks voor een goede padel-verdediging

Het is zeker waar dat de meeste punten met padel aan het net worden verdiend, dus in de aanvallende modus. Toch zal jouw team ook regelmatig moeten verdedigen. We geven 5 tips om de boel defensief op orde te houden.

1. Positie

De juiste positie kiezen is een van de belangrijkste elementen van een goed geolied padel duo. Blijf uit de buurt van de glazen wand. Houd als vuistregel altijd een uitgestrekte armlengte tussen jezelf en de wanden. Ga ook zeker niet te ver naar voren staan als je onder druk staat. Half-court is geen positie, want aanvalsballen op voethoogte zijn lastig te retourneren. Zorg dat de achterste lijn van het servicevak een (grote) stap voor je blijft.

2. Blijf rustig

Probeer niet teveel te anticiperen op een aanvalsbal en zorg dat je met beide benen op de grond staat wanneer een tegenstander een bal speelt. Sta je namelijk midden in een stap? Dan ben je vaak al gezien als er toch een andere bal wordt gespeeld. Blijf rustig en laat de bal terugkomen van de achterwand als er voldoende vaart in zit. Zo gun je jezelf extra rust en tijd om een controlerende bal terug te spelen. Ga je toch aan de wandel om een betere positie in te nemen? Zet dan kleine pasjes op je voorvoeten. Zo verklein je het risico dat je tijdens een stap op een bal moet reageren, vanuit een positie die niet optimaal is.

3. Balans is key

Uiteindelijk is balans tussen aanvallen en verdedigen het belangrijkste; probeer goed aan te voelen wanneer je kunt omschakelen. Schakel je te vroeg om en loop je naar voren? Dan loop je het risico tegen een strakke lage bal aan te lopen, precies bij de voetjes. Met wat kunst- en vliegwerk zeker te pareren, maar de kans op een slechte bal neemt toe.

4. Lob de tegenstander

Staat jullie tegenstander samen aan het net? Probeer dan een lob te spelen, achterin het veld. Zo speel je jezelf onder de druk uit én kun het initiatief overnemen. Een hoge bal is namelijk lang onderweg. Ga alleen als duo naar voren als de lob goed strak is tegen de achterwand van de tegenstander. Anders loop je het risico gepasseerd te worden.

4. Type speler

Dan speelt nog een andere factor een rol. Wat voor type speler ben jij? Vaak ligt het zwaartepunt van iemands spel op de aanval óf op de verdediging. Als pure aanvaller ben je waarschijnlijk erg gretig en is het lastig omschakelen naar de verdediging. Probeer toch die rust te vinden en over te stappen op controlerende slagen. Net als bij tennis en squash wordt een wedstrijd vaak beslist op (onnodige) fouten.

Ben jij een controlerende speler? Bekijk dan eens de Bullpadel IONIC CONTROL

    03-03-2022 14:50