Padel blessures: hoe voorkom je de gevreesde padel elleboog/arm?

Padel blessures: hoe voorkom je de gevreesde padel elleboog/arm? Glorie op de padel court gaat niet altijd zonder slag of stoot. Soms vormt je eigen lichaam een struikelblok en lig je er tijdelijk uit met een vervelende blessure. Erg vervelend, want toekijken is leuk, maar niet als je zelf wilt vlammen.

Een veelvoorkomende padel blessure is de gevreesde padel elleboog. De oorzaak hiervan ligt onder andere in het soort bewegingen dat je arm maakt tijdens een slag en de kwaliteit van je padel racket. Vooral gelegenheidsspelers moeten oppassen voor deze gemene blessure; die zijn net iets vatbaarder.

Hoe voorkom je een padel elleboog?

Een padel elleboog is hetzelfde als de bekende tenniselleboog; een ontsteking van spieren en pezen rondom het gewricht door overmatige belasting. De pijn zit meestal aan de buitenkant van je elleboog, maar kan ook uitstralen naar de onderarm, pols en hand. Ook kan er krachtverlies in de arm ontstaan. Bij chronische ontsteking kunnen er zelfs scheurtjes komen in de structuren. Dan ben je verder van huis. Dus, voorkomen is beter dan genezen. We geven 3 tips om jouw heilige tempel in shape te houden.

1. Zorg voor een goede warming-up

Voor de hand liggend, maar wel belangrijk. Neem voldoende de tijd om alle spieren op te waren, dus ook je armspieren. Sla rustig in en bewaar het echte geweld voor wanneer je goed warm bent. Even rekken en strekken vlak voordat de wedstrijd losbarst is ook geen slecht idee.

2. Let op je techniek

Hoe gretig je ook bent, probeer niet te hard in je racket grip te knijpen. Hoe harder je knijpt, hoe meer druk er op de arm en elleboog komt. Bovendien levert een ontspannen slag vaak ook betere resultaten op. Net begonnen met padel? Bouw de frequentie langzaam op. Veel nieuwe spelers verliezen zich compleet in de magie van padel en dat juichen we alleen maar toe! Toch is het verstandig om niet vanuit het niets ineens 4, 5 keer per week te spelen. Je spieren zijn dit niet gewend en de kans op armblessures neemt aanzienlijk toe. Bouw het rustig op en gun je lichaam de nodige rust.

3. Kies een geschikt racket

Een racket dat niet lekker aansluit bij jouw lichaam en type spel kan ook roet in het eten gooien. Ben je net begonnen met een licht beginners racket? Wees ervan bewust dat je een lichter racket weliswaar makkelijk hanteert, maar er ook meer trillingen worden doorgegeven aan je onderarm. Bij Padelkampioen vinden we het belangrijk dat onze klanten met het juiste type racket spelen. Daarom kun je bij ons vrijblijvend rackets testen! Neem voor padel racket testen contact met ons op om een afspraak te maken.

4. Optioneel: vervang je grip door een HesaCore tourgrip

Ben je gevoelig voor armblessures en heb je in het verleden vaak last gehad van een padel elleboog/tennisarm? Probeer dan eens de revolutionaire HesaCore tourgrip. Deze grip vervangt je originele racket grip en biedt veel voordelen. Door een betere grip ligt het racket vaster in de hand, waardoor je automatisch spieren in de hand en onderarm minder belast. Zo voorkom je spiervermoeidheid, overbelasting en vervelende blessures.

Toch overrompeld door een padel elleboog? Houd direct rust en ga langs bij de fysio.
    08-03-2022 12:05