Golden point padel: hoe speel je een ‘gouden punt’ tijdens een padel game?

Golden point padel: hoe speel je een ‘gouden punt’ tijdens een padel game? Sinds kort worden padel toernooien uitgezonden op het kanaal van Ziggo sport. Erg cool om heren en dames van het allerhoogste niveau te bewonderen. Toch vragen veel mensen zich af waarom er op 40-40 (deuce) ineens een ‘golden point’ wordt gespeeld. Is dat optioneel? En wat zijn de precies de regels?

Golden point vs. golden goal

Een golden point kun je vergelijken met een golden goal bij voetbal. Eind jaren ’90 gold deze regel (zij het kortstondig) tijdens grote voetbaltoernooien (EK ’96). Een goal in de verlenging werd bestempeld als ‘gouden doelpunt’ en de pot was direct beslist. Niet veel later werd deze regel weer afgeschaft in het voetbal, omdat ploegen te verdedigend gingen spelen. Bang om tegen de ‘sudden death’ aan te lopen in de verlenging. Tegenwoordig wordt de hele verlenging – 2x 15 minuten - gewoon uitgespeeld.

Oude puntentelling padel en tennis

Maar goed, terug naar padel. In principe was de puntentelling bij padel gelijk aan die van tennis. Nu hebben de meeste mensen wel eens een tennis wedstrijd gespeeld of op tv gekeken, dus ’t spreekt redelijk voor zich. Behalve dat sommige spelers na elk punt de verkeerde stand roepen of geen idee hebben hoeveel het staat, maar dat terzijde. Volgens tennisregels wordt een game gewonnen als een van beide teams 3 punten heeft gemaakt (15, 30, 40) én het daarop volgende punt ook wordt gewonnen. Voorwaarde is wel dat het andere team niet verder is gekomen dan 2 punten (15, 30). Er moet dus met 2 punten verschil worden gewonnen. Heeft het andere team namelijk ook 3 punten gepakt, dan ontstaat een patstelling op 40-40 (deuce) en wordt er doorgespeeld tot een van beide teams met 2 punten verschil de game wint. Dus eerste punt leidt tot voordeel/nadeel, volgende punt leidt tot winst game óf weer terug naar deuce. Volgens deze oude regels kan een game eindeloos duren.

Golden point padel

Om padel nóg spectaculairder te maken is het gouden punt toegevoegd aan de puntentelling. Deze nieuwe regel geldt alleen bij een stand van 40-40. Het eerstvolgende punt is nu beslissend voor de game (dus niet langer 2 punten verschil). De ontvangende partij heeft wel een kleine troef in handen en mag bepalen welke van de 2 spelers de service mag ontvangen. Ben jij of toevallig je partner een absolute uitblinker in het retourneren van services? Pak hiermee dan je voordeel en laat deze kanjer de service retourneren. Bij Padelkampioen.nl zijn we erg te spreken over deze nieuwe regel. Het voegt de nodige spanning toe aan het einde van een game die gelijk opgaat én zorgt ervoor dat een game niet eindeloos duurt.

Wil je veel controle houden tijdens het retourneren van een service? Bekijk dan eens de Bullpadel IONIC Control
    05-05-2022 10:26